Paksi delegáció járt Kézdivásárhelyen

Négyfős paksi delegáció tett látogatást Kézdivásárhelyen testvérvárosunk meghívására, ahol augusztus utolsó hétvégéjén tartották a 32. városnapokat. Az Őszi Sokadalom idei programkínálatában nagyszínpadi koncertek, hagyományos termék- és kézművesvásár, utcazene, könyvvásár és régi autók bemutatója várta az érdeklődőket.

Fotó: Paksi Polgármesteri Hivatal/dr. Hanol János

A program hivatalos részeként a Vigadó Művelődési Ház dísztermében adták át az idei Pro Urbe-díjakat. A helyi tanács korábbi határozata értelmében minden évben három, a 70. életévét betöltött személy kaphatja meg ezt az elismerést. Az idei díjazottak között volt dr. Kelemen András ny. nőgyógyász-főorvos és volt kórházmenedzser.

A paksi vendégek első útja dr. Kelemen Andrásék házához vezetett, akinek személyesen gratuláltak. Ismeretes, hogy Pakson 2020-ban kapta meg a Pro Urbe-díjat. A Pakson kötött barátságok okán 2016-ban családjával Pakson tették le az állampolgársági esküt, és a Gastroblues Fesztivál rendszeres résztvevői. Több általa felfedezett tehetség mutatkozott be Pakson, ezzel is színesítve a paksi zenei programok palettáját, valamint a Hobby Team elnevezésű csapat vezetője, ők készítik a Gastroblues CD/DVD anyagát.

Fotó: Paksi Polgármesteri Hivatal/dr. Hanol János

Az első este a testvérvárosi delegációk és a kézdivásárhelyi önkormányzat közös vacsorájával indult. Másnap délelőtt az udvarterek sugarában álló, főtéri Gábor Áron szobortól indulva városnézésen vettek részt a delegációk. Paks, Mezőhegyes, Mezőkövesd, Gyöngyös és Szentendre küldöttségei meglátogatták a kantai minorita rendházat. Egy rövid történeti áttekintés után körbejárták a felújított épületet, majd az ottani tervekről, célokról beszéltek az anyaországi vendégeknek. Ezután a Vigadó, majd az Incze László Céhtörténeti Múzeum látnivalói következtek, a délutánt pedig a Molnár Józsiás-parkban a helyi vállalkozók szervezte Pityókafesztiválon töltötték.

Vasárnap délelőtt a paksiak meglátogatták Nyerges-tetőn a kopjafás temetőt, ahol 2012 óta paksi emlékkopjafa is áll, majd a közeli Gelencén megtekintették a középkori Szent Imre templomot. Délután ünnepségen vettek részt: az idei Őszi Sokadalom keretében, a Kaszinó alapításának 180. évfordulója alkalmából, a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár udvarán ünnepélyesen felavatták és megkoszorúzták a Vetró András szobrászművész által készített Wesselényi Miklóst ábrázoló plakettet. Wesselényi neve egybeforrt Kézdivásárhellyel, hiszen az 1834-es tűzvészkor, amikor Kézdivásárhely háromnegyed része hamuvá lett, 1000 pengő rénes forintot adományozott a városnak, melyre hálából a képviselő-testület a város első díszpolgárának választotta.

Idén is a Sokadalom sajátos színfoltja volt a Borudvar. A saját felhozatal mellett a paksi Szedmák-pincészet borait is meglehetett kóstolni, illetve népzenére és bluesra fókuszáló színpadi program is volt. Természetesen a nagyszínpadon is kínáltak koncerteket, köztük népszerű volt vasárnap a hazai Kormorán és Hooligans fellépése, mely után a fesztivált tűzijáték zárta.

A paksi delegáció tagja volt a képviselő-testületből Antóni Józsefné képviselő, a Polgármesteri Hivatal részéről Kern József városgazda, dr. Hanol János turisztikai csoportvezető és Molnár Tibor gépkocsivezető.

Fotó: Paksi Polgármesteri Hivatal/dr. Hanol János