Mindig számolni kell a mustgázzal szüret idején

Az ősz a szüret és ezzel együtt a borkészítés időszaka, mely időszak jellemző veszélyforrása a mustgáz. Évről évre több alkalommal riasztják miatta a tűzoltókat, és nem múlik el esztendő tragédia nélkül. Tavaly Zala megyében, Garaboncon követelt halálos áldozatot a színtelen, szagtalan gáz. A megelőzés jegyében tartottak sajtótájékoztatót.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei szervezetével, a Mentőszolgálattal és Bősz Adriánnal, a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnökével közösen hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a balesetek elkerülése érdekében milyen megelőző óvintézkedéseket tegyünk meg a környezetünkben. A sajtótájékoztató rendhagyó módon egy drámai végjátékkal záruló kisfilm vetítésével kezdődött, amelyben a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megelőzésre igyekszik ösztönözni a videó megtekintőit.

Fotó: tolna.katasztrofavedelem.hu

Bősz Adrián borász arról beszélt, hogy nem lehet elégszer ismételni a mustgázt mint potenciális veszélyforrást. Évekkel ezelőtt ő maga is tapasztalta a mustgáz alattomosságát, amikor a feldolgozóhelyiséghez közeli irodában munka közben azt vette észre magán, hogy egyre fáradtabb, álmosabb, majd a friss levegőn ezek a tünetek elmúltak. Kiemelte, hogy soha ne végezzük rutinból a feladatokat, mindig szánjunk elég időt a pince vagy feldolgozó alapos átszellőztetésére, hiszen egyetlen bor sem ér annyit, hogy emberélet legyen az ára.

Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei szervezetének elnöke felhívta a figyelmet, hogy egyéb gyümölcsök erjedésekor, sőt a különböző terménytárolók, silók környékén, például a kukoricában található keményítő erjedésekor is hasonló jelenség megy végbe, így ezeken a területeken is számolni kell az oxigénhiányos állapottal. Hangsúlyozta, hogy fokozott elővigyázatossággal járjunk el abban az esetben, ha gyerek is tartózkodik a környezetünkben, ugyanis a szén-dioxid először az alacsonyabb rétegekből szorítja ki a levegő oxigénjét.

Kis-Nagy Gyula, a Szekszárdi Mentőállomás vezetője szintén a megelőzés fontosságát hangsúlyozta. A gyertya használatát is megfelelő körültekintés mellett javasolta. Sok esetben hamis biztonságérzetet nyújthatnak ezek az eszközök. Minden alkalommal legyen egy olyan személy, aki tudja, hol vagyunk, de sose feledjük, hogy egy esetleges mentésre érkező egységre adott esetben hosszú perceket kell várni. A mentőszolgálat munkatársainak jóvoltából újraélesztési bemutatót is megtekinthettek a jelenlevők, valamint a sokak által ismert 112 segélyhívó szám helyes használatára is felhívták a figyelmet.

Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató a mérgezések megelőzésének lehetőségeiről tájékoztatott. A legfontosabb a megfelelő szellőztetés. A tábornok elmondta, hogy a mustgáz nem más, mint a must erjedése során keletkező szén-dioxid, ami egy színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz, és ezen tulajdonságánál fogva alulról kezdi el megtelíteni a helyiséget. A megfelelő oxigénmennyiség jelenlétének ellenőrzésére a hagyományos gyertyás módszert javasolta az igazgató. Felhívta a figyelmet, hogy a mentőegységek is egyéni védőfelszerelésekben közelítik meg a mentendő személyt, és valamennyi esetben csoportosan, rajokban hajtják végre a beavatkozásokat.

A teljes cikk és az említett videó ide kattintva elérhető.