Közös gondolkodás harminc éve

Ebben az évben ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT). A Paksi Atomerőmű 12 km-es körzetében lévő települések társulása hagyományos TEIT-napját ezúttal Pakson rendezték, ahol elhangzott, hogy a harminc év igazolta a társulás létjogosultságát.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Harminc éve biztosítja a Paksi Atomerőmű civil kontrollját a környező települések által létrehozott önkormányzati társulás, a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT). A társulást 16 önkormányzat alkotja, nyolc Bács-Kiskun megyei és nyolc Tolna megyei, köztük Paks, amely házigazdája volt a szervezet hagyományos TEIT-napjának. Minden településről érkeztek a felnőttek mellett gyerekek is, akikre a programok szervezésekor külön is gondoltak.

A Csengey Dénes Kulturális Központban tájékoztatót tartott dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., illetve Honti Gabriella, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. (RHK Kft.) kommunikációs vezetője, de a két cég vezetői, Pekárik Géza vezérigazgató és Kereki Ferenc ügyvezető igazgató is részt vettek a programon, amelynek dandárja a kulturális központ parkjában és az ott felállított sátorban zajlott.

Gáncs István társelnök, Tengelic polgármestere köszöntőjében azt emelte ki, hogy az alapítás óta eltelt harminc év során sokat gyarapították ismereteiket szakmai programjaiknak és nemzetközi kapcsolataiknak köszönhetően, és a kommunikáció terén is rengeteget fejlődtek. – Igyekszünk a nukleáris létesítmények minden rezdülésére reagálni. „Felnőtté” akkor váltunk, amikor 2003-ban üzemzavar történt az atomerőműben. Már akkor jól kiépített információs csatornáink voltak, gyorsan, pontos, korrekt információhoz jutottunk, és tudtunk tájékoztatni a lakosságot is – mondta. Céljuk, mint hangsúlyozta, hogy fenntartsák, erősítsék a lakosság bizalmát a nukleáris létesítmények iránt a közvetlen forrásból származó, korrekt információk segítségével. – Az, hogy a TEIT fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepeljük, jelzi a társulás létjogosultságát és minősíti az elvégzett munkát is – húzta alá Gáncs István. Arra is kitért, hogy várakozással tekintenek a Paks II. beruházásra. Részben azért, mert a térség gazdaságának fellendülését, munkahelyek létrejöttét várják tőle, részben azért, mert új feladatokat, új kihívást jelent a társulás számára.

A beruházáshoz kapcsolódó térségfejlesztés is közvetlenül érinti a TEIT településeket. Megújultak a Paks környéki utak Tolna megyében, és a Duna túlsó partján is. – Örömteli, hogy a Duna-híd szintén épül – fogalmazott dr. Filvig Géza, a TEIT elnöke, Kalocsa polgármestere. Mint mondta, így fizikailag is könnyebb lesz a kapcsolat, habár a közös gondolkodás, a közös munka már régen elkezdődött. Kiemelte, hogy nagyon korrekt a munkakapcsolat mind a Paksi Atomerőművel, mind a hulladékkezelésért felelős RHK Kft.-vel. Negyedévente kapnak a tagtelepülések polgármesterei részletes tájékoztatást az aktualitásokról, a TEIT Ellenőrző Bizottsága rendszeresen végez ellenőrzést a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában (KKÁT).

– Elevenen él bennem, amikor 1992-ben Kováts Balázs, az atomerőmű akkori kommunikációs vezetője jelentős diplomáciai érzékkel összefogta a polgármestereket. Akkoriban még rengeteg volt a tévhit, a fals információ – idézte fel a kezdeteket lapunknak Szabó Zsolt, Ordas polgármestere, aki egyedüli az alapítók közül. Mint mondta, a rendszerváltás előtt zártabb volt a világ, ők Bács-Kiskun megyében nagyon keveset tudtak az atomerőműről. Olyan volt, mintha két szomszéd élt volna egymás mellett egy nagy fallal elválasztva. Ezt a falat mostanra sikerült lebontani. – Átjöhettünk, beengedtek bennünket az atomerőműbe, láthattuk mi történik, egészséges párbeszéd alakult ki, és ha volt valami probléma, azonnal tájékoztattak minket. Ennek köszönhetően tudtunk a lakosságnak nyugalmat árasztani, ami szerintem a legfontosabb – részletezte. Nagy eredménynek tartja azt is, hogy a TEIT-nek hála a településvezetőkből is jó csapat kovácsolódott. A közös programokon, szakmai utakon mindig oldott, baráti a légkör, és a találkozások arra is alkalmat adnak, hogy kicseréljék tapasztalataikat. – Jó lehetőség számunkra a TEIT – összegezte Ordas polgármestere.

A TelePaks televízió TEIT-napról készített közéleti magazinját a telepaks.net oldalon megtekinthetik.