Évente egyszer ingyen elviszik a lomot

Több szolgáltatás biztosításával teszi rendezetté a városképet a Paksi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Egyebek mellett évente egyszer ingyen elszállítják az ingatlan elé megfelelő módon kihelyezett lomot. A közszolgáltató 2022-ben is térítésmentesen végzi a háztartásonkénti szelektív hulladékgyűjtést. A komposztálható hulladék elszállításának, miként a lomtalanításnak is, több feltétele van.

Évente egyszer ingyen – társasházanként is egy alkalommal – elviszi a hulladék szállításáért felelős cég a ház elé kirakott, a háztartásban keletkezett lomot, azaz a feleslegessé vált használati tárgyakat, eszközöket, bútorokat. Az elektronikai készülékek, gumiabroncs, festék, építési törmelék, gally, salak, trágya, növényi vagy állati hulladék nem tartoznak a lomtalanítás körébe, így ezeket nem szállítják el. A kisebb méretű anyagokat bezsákolva, kötegelve kell kihelyezni az ingatlan elé.

– Ez a szolgáltatás több mint két éve működik ebben a formában. Az ingatlantulajdonosnak annyi a feladata, hogy jelzi az ügyfélszolgálaton, hogy mikor szeretné a lomtalanítást. Ezt legalább a tervezett alkalom előtt egy héttel kell megtennie. A következő héten, a kommunális szállítás napján elvisszük a kihelyezett lomot is – tájékoztatott Ferencz Péter, a Paksi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. cégvezetője. Az elszállítás feltétele, hogy ingatlanonként egy alkalommal másfél köbméternél ne legyen több a kihelyezett hulladék, és a közszolgáltatásba bekapcsolt ingatlanhasználónak ne legyen díjhátraléka. A cég paksi telephelyén ingyen lehet leadni a veszélyes hulladékot, egyebek mellett a festéket, gumit, akkumulátort, festékes dobozt meghatározott mennyiségben.

A cég 2022-ben is térítésmentesen végzi a háztartásonkénti szelektív hulladékgyűjtést. Havonta két alkalommal van lehetőség az újra hasznosítható, illetve évi tíz alkalommal a komposztálható hulladék elszállítására. Márciustól decemberig minden hónapban egyszer viszik el a ház elé megfelelő módon kihelyezett füvet, gallyat.

– A levágott nyesedéket biológiailag lebomló, Vertikál emblémával ellátott zsákban, illetve 70 cm hosszú és 50 cm átmérőjű kötegekben összekötve szállítja el az ingatlan elől a közszolgáltató. Ilyen zsákot – gyűjtési alkalmanként egy darabot – az ügyfélszolgálaton lehet igényelni, illetve lehetőség van plusz zsák vásárlására. Egy alkalommal kettő-három kévét rakhat ki az ingatlantulajdonos – mondta Ferencz Péter. A zsákban kihelyezett zöldhulladék közé kommunális hulladék nem kerülhet. A nem megfelelő módon kihelyezett hulladékot nem szállítja el a cég – hangsúlyozta a cégvezető.