Advent első vasárnapján

Megkezdődött az adventi program Pakson. Az első gyertyát Leber Ferenc, Paks alpolgármestere gyújtotta meg az adventi koszorún november 27-én a Csengey Dénes Kulturális Központban.

Mint mondta, kevés olyan tárgy van a mindennapjainknak, amelyben annyi hagyomány sűrűsödik, mint az adventi koszorúban. Már a pogányság idején is nagy tisztlettel várták a téli napfordulót, hiszen ez az a pont, amely után az éjszakák egyre rövidebbé válnak. Felidézte, a legendárium úgy tartja, hogy az első adventi koszorú egy evangélikus árvaház gyermekei számára készült, nem egészen kétszáz évvel ezelőtt. – Örökzöldekkel feldíszített szekérkereket lógattak fel a mennyezetre és erre huszonnégy gyertyát helyeztek el, mely a fény és az öröm sokasodását jelképezte. Mára a kereket felváltotta egy fonott fenyőkoszorú, a gyertyák száma pedig négyre csökkent, melyeket a karácsony előtti négy vasárnapon gyújtunk meg. Hosszan lehetne sorolni a hozzájuk fűződő hagyományokat, de lényegében mindegyikük képvisel egy-egy lépést az ünnepi, lelki felkészülés útján. A hit, a remény, az öröm és a szeretet megélése által. Ma ennek az útnak a kezdetén vagyunk, az advent első szál gyertyája tehát a hitet jelképzeni. Manapság ennek megközelítése nem egyszerű feladat, hisz hitünk mélyen gyökerezik korábbi élettapasztalatainkban és világnézetünkben ezért ez akár mindenkinek mást és mást is jelenthet – fogalmazott. Kiemelte, hogy Albert Einstein nagyszerűen ragadta meg ezt a kérdést, amikor azt mondta: Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy hiszel abban, hogy nincsenek csodák, vagy pedig abban, hogy a világon minden egy csoda. – Talán sokan és sokféle módon gondolkodunk, de én úgy hiszem, hogy a legöbben karácsonyra készülve közel kerülünk a csodák elfogadásához. Kovácsoljon minket össze hitünk mindabban a jóban és szépben, ami mindenkiben ott él valahol – hangsúlyozta. Gondolatait azzal zárta, hogy kívánja, hogy váljunk nyitottá a gyermeki örömre és éljen bennünk hála a mindennapok melegsége, az ünnep emelkedettsége, a szeretet és a teremtés csodái iránt. Legyen áldott az ünnepvárás, mindnyájunk számára.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Leber Ferenc köszöntője és a gyertya meggyújtás után a Shisha Café zenekar lépett fel.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A folytatásban december 4-én Süli János országgyűlési képviselő gyújtja meg a második gyertyát, és a Dirty Sleepers lesz a fellépő. Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere gyújtja meg a harmadik gyertyát, december 11-én, majd László Boldizsár és Nánási Helga dalestje következik. December 18-án Szabó Péter, Paks polgármestere gyújtja meg a negyedik gyertyát, fellép Dorogi Péter, Tibes, valamint Oláh Gergő. A Paksi advent 2022. programjáról ide kattintva, illetve a paks.hu programnaptárjából is tájékozódhatnak, valamint kísérjék figyelemmel a szervező Csengey Dénes Kulturális Központ Facebook-oldalán folyamatosan megjelenő bejegyzéseket.