A magyarországi németek kitelepítésére emlékeztek

2012 decemberében az Országgyűlés 333 igen szavazattal, 7 tartózkodás mellett január 19-ét a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává nyilvánította. Az emléknapon megemlékezést tartott a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat a Csengey Dénes Kulturális Központban. Az esten beszédet mondott Féhr György a szervezet elnöke.

Forrás: TelePaks

Mint mondta: Magyarországon már a II. világháború befejezése előtt, igaz szovjet nyomásra, elkezdődött az itt élő németek zaklatása. Több tízezer honfitársunkat hurcoltak el munkaszolgálatra a Szovjetunióba. A potsdami konferencia döntései után a magyar minisztertanács 1945. december 22-én elfogadta a honfitársaink kitelepítésről és jogfosztásáról szóló kormányrendeletet. Ennek folyományaként 1946. január 19-én indult el az első vagon Budaörsről és ezzel megkezdődött a magyarországi németek kitelepítése.

– A kitelepítés lebonyolítására felállított Népgondozó Hivatal adatai szerint a magyar kormány 1946 és 1948 között legalább 185 ezer német nemzetiségit fosztott meg az állampolgárságától, valamint teljes ingó és ingatlan vagyonától, és telepített ki az éhező és romokban heverő Németországba. Ez a szám valójában közel 300 ezer ember volt, és ez a szám nem tartalmazza azt a több százezer honfitársunkat, akiket elhurcoltak málenkij robotra, és onnan soha már nem tértek haza, valamint azon társainkat sem, akiket kidobtak otthonukból, vagyonukból és megfosztottak megélhetési lehetőségüktől – mondta Féhr György.

Az esten elénekelték a magyar Himnuszt és a magyarországi németek himnuszát, a beszédet követően pedig egy perces néma főhajtással emlékeztek a meghurcoltatások áldozataira.

Forrás: TelePaks

Mindezek után levetítették Sós Ágnes filmrendező Tiszta Sváb című dokumentumfilmjét. A filmben az alkotók apránként fedezik fel és saját szemszögükből mutatják be a svábok történetét, ami még mindig sok magyar polgár számára ismeretlen. Az alkotás Magyarország különféle településein élő sváb emberek – sokáig elhallgatott – történeteit dolgozza fel kortanúk megszólaltatásával. A dokumentumfilmben központi szerepet kapnak a fiatalok, akiknek a személyes életét fokozatosan átszövi az identitáskereséssel induló majd a részükké váló múlt, ahogy szembesülnek nagyszüleik sorsával.

TelePaks Híradó: