Huszonöt éve kertbarátok

Alapításának 25. évfordulóját ünnepelte a Paksi Kertbarátok Egyesülete 2022-ben. A jubileum apropóján Nyiratiné Nász Rózsával, a civil szervezet elnökével beszélgettünk.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/archív felvétel

– Hogyan ünnepelték a jubileumot?

– Ahol csak tudtuk, megjelenítettük az évfordulót, így például a Város napján mutattuk be jubileumi fotótablóinkat, amelyeken megelevenedik egyesületünk eddigi története, illetve a szabadtéri tökkompozícióinkban is jeleztük, hogy negyed évszázadosak lettünk. Ténylegesen a novemberi klubestünkön ünnepeltük meg a születésnapot, de az év utolsó találkozóját is áthatotta az ünnep. Erre az alkalomra készíttettünk minden kertbarátnak egy-egy tollat, amire rákerült egyesületünk logója és a mottónk: Kertészkedj, ültess fát, virágot, és bízz a jövőben! Az év lezárásaként egynapos adventi túrát tettünk Tolna megyében, jártunk a gyönki mézeskalács-kiállításon, Stekli Zsuzsa bonyhádi tárlatán és a váraljai Mikulás-házban.

– Hogyan alakult meg annak idején az egyesület?

– Pupp Józsefné nevéhez fűződik az alapítás, aki húsz éven át vezette is az egyesületet, tőle vettem át a stafétabotot. Barátok, munkatársak, ismerősök körében toborzott a kertészet iránt érdeklődő embereket. 1997 nyarán tizenegy fővel alakult meg a Paksi Kertbarátok Egyesülete, amely az induló év végére már több mint negyven tagot számlált.

– A taglétszámot tekintve most hogy áll az egyesület?

– Jelenleg ötven tagja van az egyesületünknek, tehát e tekintetben elégedettek lehetünk. Viszont szeretnénk, ha sikerülne a sorainkba csábítani az ifjabb korosztályokból is kertbarátokat. Azt tapasztaljuk, hogy aki nem hozza magával a családból a kertészkedés szeretetét, azt nagyon nehéz rávenni, hogy belevágjon, pedig érdemes. Ugyanakkor a mai rohanó világban nincs sok szabadideje a családoknak, egy szép kert kialakítása, gondozása pedig sok munkát, időt igényel. Talán ezért is, talán divatból is van egyre több udvaron kert helyett térkő burkolat, de reményre ad okot, hogy azért látunk még sok szép, virágos, fás, bokros kertet.

– Mitől maradt meg ilyen hosszú időn át az egyesület? Mi ennek a titka?

– Elsősorban a közös érdeklődés, a közös cél tart bennünket össze. Az egyesületünk 2010- ben elsőként kapta meg az önkormányzat által alapított Környezetünkért díjat. Az elismerés átvételekor Pupp Józsefné Rózsika azt mondta: „Mindig a lelkesedés és a tenni akarás vitte előre a társaságot. Mindannyian a szép, kulturált környezetet szerető emberek vagyunk. Azért dolgozunk, hogy Paks ilyen legyen.” Ez az eltelt évek alatt mit sem változott.

– Nagyon tevékeny az egyesület, házon belül és azon kívül egyaránt. Milyen munkát végeztek eddigi működésük során?

– Az első években a fő tevékenységünk parkok gondozása és közterületek virágosítása volt. Emlékezetes, amikor 2001-ben megnyerte Paks a Virágos Magyarország versenyt a városok kategóriájában, majd a nemzetközi megméretésen ezüstérmet kapott. A felkészülésben a kertbarátok is részt vettek, felejthetetlen, amikor a zsűri érkezése előtti napon késő estébe nyúlóan virágokat ültettünk a Pollack Mihály utcában. A programjaink sorában elsőként az adventi kiállítás és a növénybörze jelentek meg, éveken át szerveztük ezeket. Kezdeményezői voltunk az adventi gyertyagyújtásnak, ami aztán az önkormányzattal közös szervezés lett, és betlehemet is készítünk a városháza előtti térre. Szerveztünk Nyitott kertek programot a lakosságnak, ismeretterjesztő előadássorozatunk Tavaszváró esték címmel évek óta megy, az ideire már két februári előadás le van kötve, és kedvelt a lakosság körében a Tök jó napunk, ahol tökkompozícióinkat állítjuk ki, van vásár, zsíroskenyérparti, korábban kulturális műsor is színesítette, és alkotópályázat is a része volt. A legutóbb életre hívott programunk a Tavaszi kerti séták, aminek keretében egymás kertjét vesszük górcső alá, de bárki csatlakozhat hozzánk. A koronavírus-járvány miatt ezt átalakítottuk virtuálissá: a kertjeinket közösségi oldalunkon mutattuk meg. Ez az időszak hozta, hogy szabadtéri installációkat készítettünk a Táncsics Mihály utcai körforgalomnál és az Atom téren, hogy egy kis örömöt okozzunk a lakosságnak. Nem hiányozhatunk a Város napja rendezvényről, ott voltunk a városi nyugdíjas sportnapokon, és el ne felejtsem, hogy kertészlegény tagjaink győztes halászléfőzők. Egyesületünk önkéntes virágosítási, kertészeti munkákat is végez a városban. Minden jelentős nemzetközi és hazai virágkiállításra ellátogattunk már, jártunk arborétumokban, megismertünk védett természeti területeket, tapasztalatainkat pedig igyekszünk a magunk és a város javára fordítani. Jó a kapcsolatunk más civil szervezetekkel és az önkormányzattal, a szakbizottsági pályázatokon rendre sikeresen szerepelünk. Még nagyon hosszan lehetne mesélni huszonöt év történéseit, amelyből az első húszét a 2018-ban megjelent Aki a virágot szereti/20 éves a Paksi Kertbarátok Egyesülete című kötetünk összefoglalja. Szeretnénk folytatni a munkát.

(Megjelent a Paksi Hírnök 2023. január 13-i számában)