A Roszatom százezredik VVER-440-es üzemanyag-kazettája a paksi atomerőmű számára készült

A Roszatom nukleáris üzemanyagokat gyártó vállalata, a TVEL Moszkva melletti üzemében elkészült a százezredik, VVER-440-es típusú atomreaktorok számára gyártott üzemanyag-kazetta. Érdekessége, hogy az Elektrosztal városában található üzemben összeszerelt 100 000-es gyári számú üzemanyagköteg a Paksi Atomerőmű megrendelésére készült.

A VVER-440-es blokkok a jelenleg működő, orosz technológiát használó nyomottvizes egységek közül a legrégebbiek, és az 1970-es évek óta megbízhatóan működnek. A világon jelenleg 22 VVER-440-es blokk üzemel, ebből 5 Oroszországban, a többi 17 – európai országokban – Magyarországon, Finnországban, Csehországban, Szlovákiában, Ukrajnában, illetve egy blokk Örményországban termeli a villamos energiát. A VVER-440-es egységekkel működő atomerőművek együttes beépített teljesítménye mintegy bruttó 10,6 Mergawatt, éves termelésük meghaladja az 70 terawattórát.

Több közép-európai országban a VVER-440-es blokkok adják a villamosenergia-termelés gerincét. Magyarországon a megtermelt villamos energia csaknem felét, Szlovákiában pedig a teljes termelés több mint felét biztosítják ezek az egységek. Az uniós statisztikai adatok szerint ma Magyarországon az egyik legolcsóbb a villamos energia a kontinensen. Átszámolva 9,5 eurócentet kell fizetni 1 kilowattóra energiáért (a meghatározott szintig), miközben az uniós átlag mintegy 31 eurócent.

A Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL a VVER-440-es blokkokhoz szükséges üzemanyag egyetlen, engedéllyel rendelkező szállítója. Az orosz szakemberek folyamatosan dolgoznak a VVER-440-es reaktorok üzemanyagának fejlesztésén, ennek köszönhetően növekszik az atomerőművek hatékonysága és biztonsága. A folyamatos innovációnak és fejlesztéseknek köszönhetően a VVER-440-es blokkokhoz gyártanak megnövelt urántartalmú; az urán, illetve a kazettákat körbevevő hűtőközeg, azaz a víz optimalizált arányát biztosító üzemanyagot, illetve harmadik generációs, valamint megnövelt vibrációállóságú üzemanyagot is. Mi több, Oroszországban, a Kola-félszigeten üzemelő atomerőmű egyik VVER-440-es blokkját úgynevezett regenerált, azaz a kiégett fűtőelemek újrahasznosításával készült üzemanyaggal működtetik.

Forrás: Roszatom

Háttér:
A környezetvédelmi és fenntarthatósági célok teljesülése szempontjából fontos szerepet játszik az atomenergetika. Az orosz üzemanyaggal működő VVER-440-es blokkok nemcsak a klímavédelem és a szénlábnyom csökkentése miatt fontosak, hanem hozzájárulnak a villamosenergia-tarifák alacsony szinten tartásához is.

A Roszatomhoz tartozó TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat az üzemanyagot előállító gyárain kívül uránércet feldolgozó üzemekkel, urándúsítókkal, az ezt szolgáló gázcentrifugákat gyártó üzemekkel, továbbá tudományos kutató- és mérnöki tervező intézetekkel rendelkezik. Az összes oroszországi atomerőművet nukleáris üzemanyaggal ellátó TVEL a világ 15 országában található 75 energiatermelő reaktor számára szállít üzemanyagot, illetve 9 ország kutatóreaktorait látja el üzemanyaggal. Emellett az orosz atommeghajtású flotta egységei számára is biztosítja az üzemanyagot. Ma a világon működő energiatermelő reaktorok közül minden hatodik a TVEL üzemanyagát használja. Ezzel a Roszatom üzemanyaggyártó vállalata a világ legnagyobb dúsított uránt előállító cége is. Az üzemanyaggyártó vállalat dinamikusan fejleszti a vegyészeti, kohászati eljárásokat, az energiatárolási technológiát, a 3D nyomtatást, a digitális megoldásokat, valamint aktív a nukleáris létesítmények leszerelése terén is. A TVEL vállalati struktúrájának részét képezik a Roszatom additív technológiát (3D nyomtatás) és az energiatárolást fejlesztő integrált vállalatai is.

(Forrás: Roszatom sajtóközleménye)