Jó napot, mi újság? – Mónus Attila

Nemrégiben még szinte mindennapos volt, hogy Mónus Attila szerepel a helyi sajtóban. Ma kevésbé hírérzékeny területen dolgozik a Paksi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztályának egykori vezetője, de a biztonsági területtől nem távolodott el. A család és a munka mellett életének fontos szereplőivé váltak a kutyák.

Enzo és Preston a fotelban, Kriszta a kanapén, Attila a szőnyegen. Esténként általában ez a „felállás” Mónus Attiláéknál. Esetleg az a változat, hogy Enzo Attila vállán nyugtatja a fejét, mint kölyökkorában. Nem kutyákat tartanak, hanem kutyákkal élnek – derül ki a beszélgetés legelején. Merőben más a megközelítés. – Falun nőttünk fel, nekünk is volt mindig kutyánk, ilyen értelemben ez nem teljesen újdonság – kezdi a történetet. Amikor még a lakótelepen laktak, egy időre befogadtak egy dalmatát, de valódi kutyássá akkor váltak, amikor 2005 májusában családi házba költöztek. Fiuk, Péter akkor fejezte be az általános iskolát, s amikor megkérdezték, mit szeretne ballagási ajándékként, ő azt mondta: kutyát. A fajtát is ő választotta ki. Így érkezett a családba az első shar pei, Eddy, egészen pontosan Sümegbányai Vadorzó Eddy… – Ha egy shar pei megéri a tíz évet, akkor már a gazda örülhet. Eddy pontosan 16 éves és 9 hónapos volt, amikor elment – mondja. A háttérben a civilizációs betegségek állnak, például a helytelen táplálás. Mónusék igyekeznek minőségi ételt adni a kutyáknak, éppen azért, hogy ezt megelőzzék. A kutyás lét Attila szerint ezen felül nem kíván különösebb lemondást, csupán szervezést, például, ha nyaralni mennek, akkor meg kell oldani a gondozásukat. Annál több a pozitívum. – Aki állattal él és családtagnak tekinti őket, tudja, hogy mennyi szeretetet adnak, mennyi vidámságot hoznak a hétköznapokba – fogalmaz gazdájuk. A shar peit – mint mondja – nem sorolják a legokosabb kutyák közé, viszont rendkívül fejlettek érzelmileg, a lelkük hatalmas. Eddy például képes volt belázasodni, mert egy alkalommal nem ő, hanem a társa kapott előbb vacsorát. – A fajtának mágikus képességeket tulajdonítottak, a kutyát övező, számos kínai legenda egyike szerint a lélek utolsó állomása a shar pei, mielőtt az emberbe beleköltözik – árulja el. Ez az érzékenység az oka annak is, hogy soha nem csak egy kutyájuk van. Azzal, hogy mennyire társfüggő állat a shar pei először akkor szembesültek, amikor el kellett engedni Peggy-t, és Eddy mély gyászba zuhant, enni sem akart. Ezért nagyon gyorsan hozták mellé Enzót, a shar pei kis út. Enzo nagyon erősen kötődik Attilához, mert kölyökkorában rengeteget voltak együtt. Amikor Eddy elment és Preston került a házhoz, kifejezetten figyeltek arra, hogy ez a különleges kapocs ne sérüljön. Bár a kutyákról még akár órákat is lehetne csevegni, visszatérünk az élet más területeire.

Mónus Attila. Fotó: Szaffenauer Ferenc

Attila jelenleg egy multinacionális diszkont üzletlánc területi biztonsági vezetőjeként dolgozik. Pályáját a honvédségnél kezdte, onnan került a rendőrségre. A Paksi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztályának vezetőjeként került nyugállományba 2010 februárjában. A katonaságnál és a rendőrségnél összesen 28 évet töltött el. Azt vallja, hogy aki mintegy húsz éven át szolgál a rendőrségen és nem csak munkahelynek tekinti, annak a zsigereiben marad a rendőri hivatás. Ez – mint kifejti – egyfajta látás- és gondolkodásmódot jelent, azaz azt, hogy bizonyos kereteket nem rúg fel. Későbbi munkahelyein is kapcsolatban volt a rendőrséggel, a renddel és biztonsággal: dolgozott az M6 Tolna Üzemeltető K . autópálya-mérnökség diszpécserközpontjában mint vezető diszpécser, majd az Atomix Kft. biztonsági szakágazat vezetője volt. A folyamatos munkarend, a váratlan helyzetek kezelése pályája minden állomását jellemezték. A munka – bár fontos – természetesen nem előzi meg a családot, ahova értelemszerűen a kutyákat is sorolja. Feleségével, Krisztával, aki éveken át tanított az I. István Szakképző Iskolában, s volt a szakképző igazgató-helyettese, most pedig a Szekszárdi Tankerületi Központban dolgozik, 34 éve házasok. Pakson jól érzik magukat, otthonra találtak, bár nem tartja kizártnak, hogy egyszer Veszprém közelébe költöznek. Peti fiuk ugyanis ott él és az NB I/B-ben szereplő kosárlabdacsapat technikai vezetője.

Szabó Vanda