Szélerőműveket épít a Roszatom Mianmarban

A NovaWind (a Roszatom állami konszern szélenergetikai részlege) és a mianmari Primus Advanced Technologies cég szerződést kötött egy 172 MW összteljesítményű szélerőmű projekt megvalósítását célzó ütemtervről.

A Roszatom Oroszországban, a kubanyi területen öt éve építette az első szélerőműparkot. Forrás: Roszatom

A szerződést Grigorij Nazarov, a NovaWind vezérigazgatója és Kjav Hla Vin, a mianmari Primus Advanced Technologies vállalat ügyvezető igazgatója írták alá. – A NovaWind stratégiai célja az oroszországi szélerőművi projektek megvalósítása során szerzett eddigi tapasztalatok külföldi hasznosítása. Ez a szerződés az első lépés a mianmari szélerőművi lehetőségek kiaknázására. Bízunk egy hosszú távú és kölcsönösen előnyös partnerségben. A mianmari Villamos Energetikai Minisztérium támogatásának köszönhetően a közös projektek megvalósítása hozzájárul a mianmari nemzeti energiamix diverzifikálásához – mondta Grigorij Nazarov vezérigazgató.

– Meggyőződésem, hogy a NovaWinddel kialakított együttműködési ütemterv lehetővé teszi, hogy hatékonyabban haladjunk Mianmar szélerőműparkjainak megépítésében. Ez társadalmi és gazdasági előnyökkel jár Mianmar, az ország energiarendszere és a régió lakossága számára – mondta Kjav Hla Vin.

Háttér:

A 2017-ben alapított NovaWind a Roszatom szélenergetikai részlege, amely a szélenergia-termeléssel kapcsolatos kompetenciákat fedi le a tervezéstől és kivitelezéstől a szélerőművek üzemeltetéséig. A NovaWind eddig 780 MW szélerőművi kapacitást helyezett üzembe Oroszországban. 2027-re a Roszatom mintegy 1,7 GW összteljesítményű szélerőműparkot fog létrehozni.

A Primus Advanced Technologies mianmari székhelyű vállalatként főként a zöld infrastruktúra-fejlesztési ágazatba történő befektetésekre összpontosít, beleértve az energiatermelést, az energiaátvitelt és az elosztást. A jelentős kompetenciákat magáénak tudó társaság együttműködik leányvállalatával, a Supreme Group of Companies-zel, amely az energiaszektor nemzetközi tapasztalattal rendelkező, helyi vezető fejlesztője, valamint más neves partnerekkel.

Oroszország következetesen fejleszti nemzetközi kereskedelmi és gazdasági kapcsolatait a baráti országokkal folytatott együttműködésre helyezve a hangsúlyt. A külső korlátozások ellenére az orosz gazdaság növeli exportpotenciálját, árukat, szolgáltatásokat és nyersanyagokat szállít szerte a világon. Folyamatban van az energiaszektorban jelentős nemzetközi projektek megvalósítása is. A Roszatom és vállalkozásai aktívan részt vesznek ebben.

Forrás: Roszatom sajtóközlemény