A tapasztalatcserén volt a hangsúly a WANO megbeszélésen

Pakson tartotta tanácskozását a WANO új blokkok létesítését támogató munkacsoportja. Az eszmecsere zárásaként a résztvevők az új blokkok építési területén jártak, számoltak be róla a paks2.hu honlapon.

Forrás: paks2.hu

Az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége, azaz a WANO szakmai támogatást és kontrollt biztosít az atomerőművek üzemeltetőinek, ennek keretében rendszeresen, felülvizsgálatok során azonosítják a jó gyakorlatokat és a hiányosságokat a nukleáris létesítményekben. Korábban az üzembe helyezést megelőző úgynevezett partneri vizsgálat volt ennek első állomása, de a szervezet felismerte, hogy már a tervezésnél és az építésnél is fontos a szakmai támogatás, a tapasztalatcsere, mert így a nem kívánt események megelőzhetők. Minderről Nagy Sándor, a WANO műszaki támogatási igazgatója beszélt abból az alkalomból, hogy Pakson ülésezett a világszövetség új blokkok létesítését támogató munkacsoportja. A munkában az üzembe helyezésben, üzemeltetésben már tapasztalt külföldi szakemberek és a tervezés, létesítés fázisában lévő projektek munkatársai egyaránt részt vesznek – a tanácskozásra Brazíliából, Belgiumból, Csehországból, Dél-Koreából, Franciaországból, Kínából, Oroszországból, Spanyolországból és Törökországból is érkeztek előadók.

– Egy jelentéktelennek minősíthető ügy évekkel később komoly technikai problémát okozhat. Azt vizsgáljuk, hogy az üzemeltetés során jelentkező problémák, például egy idegentest bekerülése vagy a korrózió mennyire vezethetők vissza a tervezésre – vázolta Nagy Sándor. Hozzátette: céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, mire kell figyelni már a tervezés, építés és üzemeltetés alatt annak érdekében, hogy a biztonságos üzemeltetési környezet és a nukleáris biztonsággal kapcsolatos gondolkodás kialakuljon.

A paksi találkozón Bunkóczi Roland, a Paks II. Zrt. üzemeltetési igazgatójának köszöntője után a különböző fázisban lévő erőműprojektek képviselői osztották meg tapasztalataikat, beszéltek arról, milyen kihívásokkal találkoznak, miben keresnek segítséget. A tanácskozás harmadik napján a résztvevők ellátogattak az atomerőműbe, majd az építési területen Volent Gábor műszaki főmérnöktől kaptak részletes tájékoztatást a Paks II. projekt aktualitásairól.

Forrás: paks2.hu