Óvodai beíratás 2023 – Paksi Napsugár Óvoda Dunakömlődi Tagóvodája

A közelgő óvodai beíratás kapcsán szeretnénk figyelmükbe ajánlani sorozatunkat, amelyet figyelemmel kísérve megismerhetik a városi óvodák székhely-, illetve tagintézményeit, bepillantást nyerhetnek mindennapi életükbe. A bemutatkozásban helyet kapnak a városban működő nem önkormányzati fenntartású intézmények is, hogy az érintett szülők teljes képet kaphassanak a lehetőségekről. (A sorozat részei visszakereshetők honlapunkon.) Az óvodai beíratásról szóló tájékoztató ide kattintva elérhető.

Ötödik rész: A Paksi Napsugár Óvoda Dunakömlődi Tagóvodájának bemutatkozása

Fotó: Babai István

„A gyerekek a legnagyobb értékeink: akkor fogják kihozni magukból a legtöbbet, ha érzik, hogy tiszteljük őket, támogatjuk a fejlődésüket és tiszteletben tartjuk a hibázáshoz való szent jogukat. Csak így tanulhatják meg felismerni az igazi útjukat, és vele együtt identitásukat, ami végigkíséri őket az életen.” (Massimiliano Allegri)

Óvodánk két gyermekcsoporttal működik, a Felhőcske és a Pillangó csoporttal, mindkettőbe vegyes életkorú gyermekek járnak. Csoportszobáink tágasak, világosak, a termekben elkülönített „kuckók” teszik lehetővé a gyermekek felszabadult játékát és tanulását. Mind a két csoportunkhoz külön mosdó tartozik, az óvoda öltözőjében minden gyermeknek saját öltözőszekrénye van a jelével ellátva. Az óvodapedagógusok az oktató-nevelő munkát a segítő dajkák és a pedagógiai asszisztens segítségével végzik. Óvodánk udvara tágas, a mászókák, hinták és a homokozó lehetőséget biztosítanak a gyermekek nagymozgásának folyamatos fejlesztésére. A helyi pedagógiai programunk a néphagyományőrzésen alapszik. Kihasználjuk a helyi sajátosságokat a tapasztalatszerzés során.

Fotó: Babai István

Nevelési programunk elkötelezettséget vállal az óvodai nevelés értékei és időtálló hagyományai, az óvodáskorra egyedülállóan jellemző érzelmi fogékonyság, a gyermeket megillető jogok tiszteletben tartása mellett. Óvodánk dolgozóinak már régóta szívügye, hogy a népi kultúra azon elemeit építik be a mindennapokba, amelyek igazodnak a gyermekek életkori, fejlődési sajátosságaihoz, és mindennapi életüket gazdagítják. Fontos számunkra, hogy a gyermekek a jeles napokra való készülődésben jó kedvvel vegyenek részt, ahogy az ünnepnapokon is. A közös várakozás és az élmények, tapasztalatok szerzése a gyermekek fejlődésében is fontos szerepet játszik. Természetes anyagokat igyekszünk használni a kézműves tevékenységek során és a dekorációnál. Választható délutáni tevékenységek: néptánc, ovifoci. Intézményünk családias környezetben várja az újonnan érkező gyermekeket.

Fotó: Babai István