A Roszatom létesítési engedélyt kapott az első kis teljesítményű szárazföldi atomerőművének építéséhez

Az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom, a Roszatom leányvállalata mint engedélyes, létesítési engedélyt kapott az orosz nukleáris engedélyező hatóságtól, a Rosztyehnadzortól, hogy Orszország távol-keleti régiójában, Jakutföldön felépítse az első szárazföldi kis teljesítményű moduláris atomerőművét. Az első, szintén kis teljesítményű – úszó – atomerőmű Oroszországban már 2019 óta üzemel.

Az első orosz szárazföldi kisteljesítményű atomerőmű látványterve. Forrás: Roszatom

Az Uszty-Janszki járásban megvalósuló kis teljesítményű atomerőmű „lelke” az orosz fejlesztésű nyomott vizes RITM-200N típusú reaktor, amely az atomjégtörők új nemzedékéhez fejlesztett innovatív RITM-200-as továbbfejlesztett változata.

A szárazföldi atomerőműreaktor prototípusaként szolgáló RITM-200-as az újgenerációs jégtörőkön már bizonyított a zord északi-sarkvidéki viszonyok között, és megfelel az új atomerőművekkel szemben támasztott összes, a fukusimai baleset után megszigorított nukleáris biztonsági követelménynek. Az új típusú szárazföldi atomerőmű méreteit tekintve kompakt, moduláris, azaz igénynövekedés esetén tovább bővíthető és a nagy teljesítményű atomerőművi blokkoknál gyorsabban felépíthető.

Jevgenyij Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója az első kis teljesítményű orosz szárazföldi atomerőmű engedélyezését globálisan is jelzésértékűnek nevezte, amennyiben mutatja az oroszországi atomtechnológia vezető szerepét a világban. Elmondta, hogy máris gőzerővel zajlanak az építkezés előkészületei Uszty-Kujga település mellett, ahova eddig az előkészületeket szolgáló, mintegy 2000 tonnányi szállítmány érkezett. Jelenleg 80 szakember és 38 különböző munkagép van a helyszínen. Alekszej Lihacsov azt is elmondta, hogy az első RITM200N típusú szárazföldi kis teljesítményű blokkot 2028-ban tervezik átadni.

A Roszatom szakemberei már elvégezték az atomerőművi telephely területének felmérését. A tervezettnél gyorsabban halad a jakutföldi kis teljesítményű atomerőmű tervezése, zajlik az infrastruktúra kiépítése, illetve az atomerőművet építők szállásának kialakítása.

Az Oroszországi Föderáció Északi-sarkkörön túli területeinek fejlesztése stratégiai prioritás élvez az állami fejlesztési tervekben. Ugyancsak kiemelten kezelik az északi-hajózási útvonal forgalmának növelését, amely a térségbeli beruházások megvalósításához szükséges. Új atomjégtörők üzembe állításával illetve a meglévő infrastruktúra fejlesztésével igyekeznek elérni a vázolt célokat. Ebben a Roszatom vállalatai aktív részt vállalnak.

Ma világszerte a kis moduláris atomreaktorok iránti kereslet növekedése tapasztalható. Miután a Roszatom már rendelkezik saját működő referenciával, ezért aktív tárgyalásokat folytat a külföldi megrendelőivel, és kétoldalú megállapodásokat írt alá a vállalat egyebek közt Kirgíziával, illetve Mianmarral (az egykori Burma).