Megünnepelte a Föld napját a múzeum

Világszerte tematikus programokat tartanak április 22-én, a Föld napján, melynek kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése. Ez alkalomból családi napot szervezett a Paksi Városi Múzeum, amelyre ötletes játékokkal készültek a különböző korosztályoknak.

Feladatlapokat osztó múzeumpedagógusok fogadták azokat a családokat, akik ellátogattak a Paksi Városi Múzeumba április 22-én, a Föld napján. Szép számmal érkeztek érdeklődők a tematikus programokra, amelyek mind a környezet védelme köré épültek. Az egyik a mamutvadászat elnevezésű volt. A gyerekek szüleikkel együtt végig járták a különböző tárlatokat, és ha az ősi állatot ábrázoló képet találtak, jelezték a kapott papíron. A sikeres „mamutvadászok” kézműves-foglalkozásra szóló belépőt vehettek át. Az emeleten világító földgömböt, szárnyát mozgató méhecskét, pillangót lehetett alkotni, a helyiség másik sarkában pedig gipszfigurafestésre várták a kicsiket. Harasztdombi-Viszlay Renáta két gyermekével érkezett a rendezvényre, amelyet – mint elmondta – különösen szórakoztatónak és hasznosnak tartott. – Nem lehet elég korán kezdeni a környezetvédelemre való nevelést. Minél kisebb életkorban találkoznak ezekkel információkkal a gyerekek, annál komolyabban veszik majd például a szelektív hulladékgyűjtést, vagy éppen a műanyag üvegek mellőzését. Ezekkel a programokkal is erre szeretnénk felhívni a figyelmet – mondta Stadler Krisztina múzeumpedagógus.

Forrás: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldala

Az intézmény udvarán kísérletek folytak: a gyerekek megtudhatták, hogyan keletkezik az eső, vagy éppen, hogy miért tör ki egy vulkán, és azt is, mért káros az élővilágra az olajszennyeződés. – Manapság aktuális a klímaváltozás kérdése. A múzeum ezzel a családi nappal szerette volna felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Azt szerettük volna bemutatni különböző szórakoztató programokkal, milyen módon tudjuk megvédeni a környezetünket, hogyan óvjuk a növényeket, állatokat – foglalta össze a családi nap célját Pekárikné Bakó Eszter múzeumpedagógus.