Tavaszi növényvédelmi megfigyelések, megoldások

Az utcákat járva, és a gyümölcsfákat kémlelve, egyre több növényvédelmi problémával szembesülök. Csak néhányat említenék, amelyekre érdemes odafigyelni, írja Komáromi Lilla növényorvos.

A meggyfák az utcákon gyönyörű fehér virágzatában pompáznak, viszont egyre több helyen látom, hogy az ágvégek, a virágzatok elkezdtek elszáradni, lekonyulni. Évről-évre egyre több fán tapasztalom ezt. A jelenséget a monília nevű gombabetegség okozza, ami ellen egyszerű tebukonazol hatóanyagú készítménnyel lehet védekezni, ez a virágzás végéig alkalmazható.

Fotó: pixabay.com

A cseresznyefák is kivirágoztak, a levelek is gyönyörűen előbújtak. Viszont a levelek alatt megbújhatnak levéltetvek, ami két egyszerű megfigyelésből észrevehető. Ha a fa törzsén le-föl hangyák mászkálnak, biztosak lehetünk benne, hogy a fa levelei alatt megbújtak a levéltervek, ugyanis a hangyák az általuk termelt mézharmatból táplálkoznak. A másik jel, ha a leveleken azt látjuk, hogy megpöndörödnek. A levéltetvek elleni védekezésben érdemes több hatóanyagú szereket cserélgetni. Virágzáskor a méheket is figyelembe kell venni, így javaslom az acetamiprid hatóanyagú szerek használatát, melyek a méheket tekintve nem jelöléskötelesek. Egy tenyészidőben egyszer szabad csak használni!

A cseresznyefákon még egy jelenséget tapasztalhatunk idén. Egyes ágak elszáradnak. Ha ilyet látunk, érdemes megnézni az elszáradt ág alatti törzsrészt. Ha kicsiny lyukacskákat, vagy macskamézlefolyásokat látunk, akkor biztos, hogy valamely farontó lárvája költözött a fa törzsébe. A károsításával mértékétől függ a védekezés mikéntje.

Érdemes a tujáinkat is megnézni. Sok esetben gombabetegség okozza, de ha az ágakon kicsiny furatokat látunk, akkor az valamilyen rovar kártétele is lehet. A gombabetegségekkel szemben könnyebb dolgunk van, a meggyfánkhoz bekevert tebukonazol hatóanyagú szerrel nyugodtan kezelhető.

A különböző növényvédőszereket mindig körültekintően, az előírásoknak megfelelően alkalmazzák! Kívánok mindenkinek bőséges gyümölcsszüretet!

Komáromi Lilla
növényorvos