Főszerepben az értékek

Idén is megrendezte Vár a megye című programját a Tolna Vármegyei Önkormányzat. Ötvennégy településről több mint hétszázan vettek részt a rendezvényen, amelynek Simontornya adott otthont. Paks idén is képviseltette magát, az önkormányzat standjánál paksi borokkal, sajtokkal, kenyérlángossal és számos további ízletes finomsággal várták a látogatókat. A programmal a Tolna vármegyei közgyűlés a megye értékeire irányítja a figyelmet immár kilenc éve.

Kisebb földrengéshez hasonlított az ágyúlövés, amely az idei Vár a megye elnevezésű program kezdetét jelezte május 19-én. 2023-ban a Simontornyai vár és annak környezete adott otthont a rendezvénynek. A kilenc évvel ezelőtt elindított programmal a Tolna vármegyei közgyűlés a vármegye értékeire irányítja a figyelmet.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Ötvennégy településről több mint hétszázan érkeztek Simontornyára. Paks idén is képviseltette magát. Az önkormányzat standjánál a megyei értéktárban szereplő paksi sillert is meg lehetett kóstolni. Emellett sajtokkal, kenyérlángossal és számos más finomsággal várták a látogatókat. Az érdeklődők megismerhették a nagy múltú Gastroblues fesztivált is. Szabó Péter polgármester azt mondta, hogy a megyei értékek felvonultatásán túl a rendezvénynek kimagasló közösségépítő szerepe is van.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Számos település bemutatta gasztronómiai különlegességeit. Pörkölt, babgulyás és sült hús illat fogadta az érdeklődőket. Süli János, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a települések önkormányzatai büszkék lehetnek értékeikre.

Az idei rendezvényen ismét bővült a megyei értéktár. 2023-ban Wosinsky Mór múzeumigazgató munkássága, valamint a bátaszéki templom és apátsági romkert lett Tolnaikum.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A rendezvény különlegessége idén az volt, hogy a Simontornyai Várnapok programjai is zajlottak. A reneszánsz műemlék a település fő látnivalója. A források szerint az 1270-es években építtette Döröcske nembeli Salamon fia, Simon alországbíró, gótikus stílusban.