Új lendületet kapnak a fizikai munkák

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Paksi Atomerőmű bővítésére vonatkozó szerződésmódosításokat, felgyorsíthatnak a területen a fizikai munkák. Erről adott hírt hivatalos Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt.

Alekszej Lihacsov és Szijjártó Péter. Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

A tárcavezető arról számolt be, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a pénzügyi szerződésmódosítást magyar részről a múlt héten aláírta, és ezen a héten várható az orosz pénzügyminiszter aláírása is. – Így minden akadály elhárul azelől, hogy a beruházást kevesebb bürokratikus teherrel, gyorsabban, minden nukleáris biztonsági szabályt maximálisan betartva folytassuk – fogalmazott Szijjártó Péter. A két új paksi blokk az energiaellátás biztonságos, hosszú távú garanciája és biztosíték a rezsicsökkentés megvédésére, tette hozzá a miniszter.

A Roszatom vezérkarával, illetve Alekszej Lihacsov vezérigazgatóval Budapesten folytatott tárgyalásai után Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy a találkozó oka és tárgya az volt, hogy az EU egy hónap alatt jóváhagyta a Paks II. szerződés módosításait mind a finanszírozás, mind a kivitelezés szempontjából. Szavai szerint ezekkel a módosításokkal felgyorsítható a beruházás.
– Rengeteg bürokratikus tehertől meg tudunk szabadulni, és emellett egyértelműsítjük a nukleáris biztonsági szabályokat, amelyek az európai sztenderdeknél is szigorúbbak, ezek garantálják, hogy egy biztonságos erőmű fog épülni, majd üzemelni Pakson – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy hamarosan újabb komoly munkák indulnak meg Pakson. Mint mondta, július elején megindul az úgynevezett résfalazási munka, amely rendkívül fontos a reaktorok biztonságos működésének szempontjából. Illetve megkezdődik a talaj kitermelése, majd szilárdítása, aminek eredményes elvégzését követően a projekt stratégiai fontosságú pontjának számító, úgynevezett első beton is lekerül majd a földbe. – Mind a magyarok, mind az oroszok elkötelezettek, hogy az új blokkok a ’30-as évek elején elinduljanak – szögezte le. Arra is kitért, hogy a beruházást számos szereplő próbálja blokkolni, lassítani, de egy ország energiamixének, energiabiztonságának megkérdőjelezése gyakorlatilag szuverenitás elleni támadásnak számít.

Az új blokkok 2000 MW-ról 4400 MW-ra növelik a nukleáris kapacitást Magyarországon, ezzel a hazai villamos szükséglet nagyjából 70%-át tudjuk majd biztosítani, jelentősen csökkentve a nemzetközi energiapiac hatásait. –Ráadásul környezetvédelmi szempontból is hatalmasat lépünk majd előre, ugyanis ha üzembe helyezzük a két paksi blokkot, akkor évente 17 millió tonnányi szén-dioxid-kibocsátást tudunk megspórolni – mondta a miniszter.