Több mint száz sillerbort neveztek a versenyre

Több mint száz bort neveztek az idei országos sillerborversenyre. A megméretést tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Paks, Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete. A sillereket három neves szakemberekből álló bizottság értékelte. A Sárgödör téren megtartott mustrát Szabó Péter, Paks polgármestere, a rendezvény társadalmi fővédnöke nyitotta meg.

Fotó: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

– A siller készítése egy sváb hagyomány, amelyet Pakson a magyarországi németek teremtettek és őriztek meg – mondta Szabó Péter, Paks polgármestere, a rendezvény társadalmi fővédnöke, az idei sillerborverseny megnyitóján. Kiemelte, köszönet illeti a paksi borászokat is, akik ezt a hagyományt fenntartják és tovább viszik. Leber Ferenc, Paks alpolgármestere, a Paks, Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesület elnöke megköszönte az egyesületi tagok szervezői munkáját és a támogatók segítségét. Polgár Zoltán, az Országos Sillerfesztivál ötletgazdája, a Paks, Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete örökös tiszteletbeli alelnöke, vezető borbírája felidézte a paksi fesztivál múltját, megköszönte a támogatóknak és a városnak, hogy sikerült idén is megrendezni a programot, valamint bemutatta az utódját, Somkert Zoltánt.

– A paksi siller sajátossága, hogy a fehérszőlő- és a kékszőlő-fürtöket egybe szüretelték, így a fehér bogyók zamata is belekerült a borba. Egy élénk piros könnyed nedűről van szó, amelyben a málnás, pirosbogyós gyümölcsös jegyek fedezhetőek fel. Kadarkából, kékfrankosból készítik a leggyakrabban a paksi sillert – mondta dr. Hanol János, az egyesület titkára.

Az idei országos sillerborversenyre több mint száz bort neveztek, amelyeket három neves szakemberekből álló bizottság értékelt. Az első siller 17,8 pontot kapott a kettes számú borbíráló bizottságtól. Dr. Pásti György nyugalmazott egyetemi docens, a bizottság elnöke nagy várakozással tekintett a megmérettetésre. – A tavalyi aszályos év nem kedvezett a savviszonyoknak, márpedig a sillerboroknál a savak mennyisége és milyensége befolyásoló tényező. Ennek ellenére úgy gondolom, a boros gazdák kellő odafigyeléssel készítették ezeket a borokat és kiemelkedők készültek – összegzett.

A nap kóstolással, térzenével zárult. Elsőként a Solymosi-Kéméndi Duó zenélt, majd a Roger Schilling Fúvószenekar, és műsort adott a Siller Nótakör is. Az est további részében dr. Eigemann-Műhelyi János szolgáltatta a zenei hátteret. A délelőtti borverseny eredménye elérhető a paks.hu honlapon.