Tájékoztatás a Duna-parti vadgesztenyefasorban keletkezett viharkárról

A június 23-i viharban három fa sérült meg a Duna-parti vadgesztenyesorban. Karvastagságú ágak törtek le, sérülések keletkeztek a fák törzsében, több helyen szabaddá váltak a korhadással keletkezett üregek.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A sétány fái 130 évesek, ezért a felújítás tervezésének részeként szükséges volt elvégezni a fák diagnosztikai vizsgálatát. A favizsgálati jegyzőkönyv szerint több fán tapasztalható volt belső korhadás, ami a fák élettartamának végességét mutatja. Szakszerű beavatkozással az ilyen fa élete meghosszabbítható.

Az volt a célunk, hogy minél több fa megmaradjon a területen, de ez a fák évenkénti vizsgálatát és a folyamatos kezelés szükségességét is jelenti. Az odvas, sérült fák kezelését faápoló szakemberek végzik majd el. A fák tápanyag-utánpótlása a nyáron megtörténik, és a tél folyamán a fák nyugalmi időszakában egészségvédelmi metszésre kerül sor.

A vihar elsősorban a leromlott, odvas fákban okozott kárt, az egészséges példányok nem sérültek. A térburkolat építésénél figyelembe vették a fák igényét, gyökérzetük helyzetét. Az új térburkolat a jelenlegi térszintnél körülbelül húsz centiméterrel került magasabbra, ezáltal a burkolattükör földmunkája során a gyökerek nem sérültek meg. Az építés megkezdésekor minden fát törzsvédő palánkkal kerítettek körül, ami biztosította a fák védelmét. Mivel a térburkolat építése során nem történt a gyökerek körül bolygatás a viharkárok oka nem ebben keresendő, tájékoztatott Klézl Terézia, Paks város főkertészi szaktanácsadója.