Elektromos tesztbuszon utazhatnak a lakosok

Egy héten keresztül lehet találkozni az utakon az Iveco e-Way elektromos busszal Pakson. A tizenkét méteres, háromajtós járműre több mint hetven utas fér fel. A busz az 1/S vonalon közlekedik mindennap.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Megérkezett Paksra az Iveco e-Way háromajtós, tisztán elektromos meghajtású, akkumulátoros szóló busz. A Paksi Közlekedési Kft. egy héten keresztül teszteli a járművet, amely a gyártó adatai szerint 378 kilowattóra akkumulátorkapacitással rendelkezik. – Ez a teljesítmény több mint elegendő. Korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy teljes nap után a forgalomban több mint 60 százalékos töltöttséggel állt be a garázsba a busz – tájékoztatott Lukács Gyula, az IVECO Bus autóbuszüzletág-vezetője.

Az e-Way modellekből 2019 óta már megközelítőleg 900-at állítottak forgalomba Európa útjain. Mostanáig összesítve több mint 42 millió kilométert teljesítettek 14 ország 60 üzemeltetőjénél.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Egy tágas, klimatizált, 26 ülő- és 49 állóhellyel rendelkező jármű várja az utazóközönséget. A busszal Paks utcáin az 1/S-es vonalon lehetett már találkozni, és szerdáig lehet még. A tesztüzem ideje alatt ingyenesen szállhatnak fel rá az utasok.

– A tesztüzemmel a tapasztalatgyűjtés a célunk, folyamatosan gyűjtünk adatokat, amelyeket a gépkocsivezetők rögzítenek. Van egy autóbuszbeszerzési projektünk, amivel szeretnénk bővíteni a flottát. Ehhez kell megfelelő jármű, ennek érdekében teszteljük a buszokat, hogy melyik a legjobb – mondta Király István, a Paksi Közlekedési Kft. üzemeltetési vezetője.

A Paksi Közlekedési Kft. korábban már tesztelt Ikarus, MAN és Mercedes szóló-, illetve Solaris háromtengelyes buszokat, amelyek mind teljesen elektromos meghajtásúak voltak. Ezeken kívül Solaris és Toyota CaetanoBus típusú hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszt is kipróbálhattak már a paksiak.

A projekt az IKOP–3.2.0-15-2021-00040 számú pályázat részeként valósul meg.