Újságírók tekintették meg a Paks II. Atomerőmű területén zajló munkálatokat

A több állomásos bejáráson elhangzott, hogy jelenleg is készül a résfal, ami a talajvíztől és a további hatásoktól védi a munkagödröt. A 2,5 km-es védmű 35 százaléka már elkészült. Közben folyamatosan zajlik a hatos blokk alatti talaj kitermelése. Ez a szakasz kiváló ütemben halad. A területbejáráson részt vett Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz atomenergetikai vállalat vezérigazgatója, aki üdvözölve a látottakat hangsúlyozta, hogy az év végéig meg kívánják háromszorozni az itt dolgozók számát.

Legelőször a kilátódombon köszöntötte a sajtó képviselőit Alekszandr Szergejevics Tupicin, a paksi atomerőmű-építési projekt igazgatóhelyettese, és átfogó tájékoztatást adott a területbejárás induló állomásán. Elmondta, hogy erről a helyszínről láthatóak a legjobban a már meglévő kiszolgálóépületek. – A betonvasszerelő üzem, illetve a korrózióvédelmi üzem készül, a betonüzem kivitelezése pedig már befejeződött. Ezek szomszédságában folyamatosan készül a résfal és a szeptember elején indult földmunkák is gyorsan haladnak. A hatos blokk alatti talaj kitermelése jóval az ütemterv előtt jár. A kivitelező rendkívül precízen és gyorsan végzi a feladatot. Úgy szervezték meg a személyi állományt és a gépeket, hogy a kívánt határidőnél akár egy hónappal hamarabb be tudják fejezni ezt a munkát – mondta az igazgatóhelyettes.

Forrás: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

A területen személyesen tájékozódott szeptember 22-én Alekszej Lihacsov. A Roszatom vállalat vezérigazgatója üdvözölve a látottakat elmondta, hogy ez év végéig megháromszorozzák az itt dolgozó munkások számát. Jövő év elejére pedig az akkor már itt lévő ezer dolgozóhoz képest megduplázzák, tehát kétezerre emelik az munkavállalók számát. Ehhez nagyon jó koordináció kell, amivel a látogatás alkalmával is foglalkoztak.

A Roszatom termelőegységeinél – összhangban a magyar nukleáris hatóság engedélyeivel –megkezdődik a hosszú gyártási idejű berendezések előállítása. A munkába aktívan bekapcsolódnak a magyar beszállító cégek is. Jelenleg a projektben a különböző területeken több mint 140 magyar cég vesz részt.

Magyar levente külgazdasági és külügyminiszter helyettes szerint jó kezekben van az atomerőmű-építési projekt. Úgy fogalmazott: „gőzerővel zajlik a munka, ez az atomerőmű meg fog épülni, a folyamat nem visszafordítható, hiszen Magyarországnak minél hamarabb szüksége van arra, hogy ez a hatalmas termelőkapacitás beálljon, és az ország energiabiztonságát szavatolja.”

Az Európai Unióban ez lesz az első Roszatom által épített atomerőmű, és kulcsrakészen valósul meg. A VVER 1200-as 3+ típusú reaktorok garantált üzemideje 60 év. A hazai villamosenergiakapacitás több mint kétszeresére emelkedik a bővítéssel. A tervek szerint 2025-ig megtörténik az első adag beton beöntése az 5. blokk alapjába.