Lehetőségek a Paks II. projektben

Egy atomerőmű építésében és üzemeltetésében szerepet vállalni kivételes dolog, egyrészt azért, mert ez egy korszerű, páratlanul komplex műszaki létesítmény, másrészt azért, mert akár száz éven át szolgálja majd a hazai fogyasztókat. Ehhez a kivételes projekthez csatlakozni lehetőségük van a pályakezdő fiataloknak, tapasztalt szakembereknek ugyanúgy, mint a hazai vállalkozásoknak.

Rendszeres résztvevője az egyetemek és egyéb szervezetek állásbörzéinek a Paks II. Zrt. Benedek Áron humán erőforrás igazgató úgy véli, hogy ezek kiváló alkalmak a munkaerőtoborzáson túl arra is, hogy még inkább bekerüljön a Paks II. projekt a köztudatba. A legfontosabb persze, hogy a tehetséges fiatalok figyelmét felkeltsék a beruházás iránt. A Paks II. projekt unikális, változatos, hosszú távú, akár életre szóló karrierlehetőséget kínál. Azon túl, hogy egy atomerőmű létesítése izgalmas feladat, az abban részt vevők nemzetközi színtéren is hasznosítható tudásra tehetnek szert – hangsúlyozta Benedek Áron humán erőforrás igazgató.

A nemzetközi színtéren hasznosítható tapasztalatok előnyeiről már Jákli Gergely elnök-vezérigazgató is beszélt egy építőipari vállalkozások számára tartott fórumon. – Komoly lehetőségek nyílnak meg a nemzetközi atomerőmű-építési piacon a hazai építőipari vállalkozások számára – mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége összejövetelén Jákli Gergely. Az ÉVOSZ Magasépítési Tagozatának kibővített ülésén kiemelte: mindenkit arra sarkall, hogy kezdjen bele abba a munkába, ami ahhoz szükséges, hogy az atomerőmű-építési piacon beszállítóvá váljon.

Fotó: Paks II. Zrt.

Az alvállalkozókat a beruházásba a Roszatom leányvállalata, az Atomsztrojexport vonja be tenderek keretében. Ennek során a nemzetközi szerződéskötés ismert protokollját követik, ezért hasznos, ha egy vállalatnak van ebben gyakorlata. Ezenfelül szükség van nukleáris minősítésre. – A szerződéskötés előtt lefuttatunk egy, az ISO-minősítéshez hasonlatos auditot, amely során a vállalkozásnak azt kell igazolnia, hogy minőségellenőrzési és dokumentációs folyamatai minden előírásnak megfelelnek – taglalta.

A társaság ezzel a minősítéssel igazolja, hogy folyamatmenedzsment és dokumentumkezelés tekintetében felkészült erre a feladatra. Ez a minősítés jó ajánlólevél az Európai Unióban.

A közeli jövőben igen nagy piac fog megnyílni a hazai építőipar számára, ezért érdemes ebben az irányban fejleszteni, erre időt és energiát áldozni. Európában ma több országban is épül atomerőmű, és számos állam tervez új egységeket vagy üzemidő-hosszabbítást. Ezek különböző stádiumban vannak, Lengyelországban hat blokk fog létesülni, rövidesen megkötik a szerződéseket, Franciaországban több mint ötven blokk működik, itt üzemidő-hosszabbításra is készülnek, valamint tucatnyi új egységet terveznek, Nagy-Britanniában zajlik Hinkley Point bővítése, közben Csehország, Románia, Bulgária, Szlovénia, Hollandia és Svédország is új atomerőműveket tervez építeni.

(X)