Továbbra is az atomenergia az európai klímabajnok

Tavaly az Európai Unióban a villamosenergia-termelés 2697 TWh volt, ami a globális termelés 9 százalékának felelt meg. A legtöbb klímabarát villamos energiát – az ellátásbiztonság, az árstabilitás és az olcsóbb áram rendelkezésre állásának egyidejű biztosításával – változatlanul az atomerőművek biztosították Európában.

2023-ban az Európai Unióban üzemelő atomerőművek 619 TWh villamos energiát termeltek, ez 1,5 százalékkal több volt, mint 2022-ben. Ebben döntő szerepet játszott a francia atomerőművek leállások utáni visszatérése, illetve az, hogy Szlovákiában és Finnországban üzembe lépett két új egység. A virtuális dobogó tetején így az atomerőművek állnak, amelyek 619 TWh-t elérő energiamennyisége 23 százalékos részaránynak felel meg. Vagyis az atomenergia a legjelentősebb szén-dioxid-kibocsátás nélkül termelő, tiszta villamosenergia-forrás. Az atomerőművek alkalmazásával 620 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás volt megelőzhető.

A virtuális „dobogó” második helyén állnak a szélerőművek 475 TWh termeléssel, ami elsősorban a tavaly beépített plusz 17 000 MW-nyi szélerőművi kapacitásnak köszönhető. A harmadik helyen végeztek a gázerőművek 452 TWh-os termeléssel. A negyedik helyen az uniós szénerőművek állnak, hiszen összességében 333 TWh áramot termeltek, ami klímavédelmi szempontól jelentős előrelépés, hiszen 26 százalékos visszaesést jelent a korábbi évhez viszonyítva. Ötödik helyezett lett a vízenergia 317, és csak a hatodik helyezett a napenergia a maga 246 TWh-s termelésével.

Fotó: Babai István/korábbi felvétel
Fotó: Babai István/korábbi felvétel

A klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi célok elérésének egyetlen helyes útja van. Ez pedig az atomenergiának és a megújuló energiaforrásoknak a közös útja. Tavaly az Európai Unió villamosenergia-termelésének 67 százalékát már a klímabarát technológiák biztosították. Hazánkban pedig 69,5 százalék volt ez a részarány, ami a jövőben a Paks II. Atomerőmű megépítésével, a paksi atomerőmű további üzemidő-hosszabbításával, valamint a naperőművi kapacitások jelentős fejlesztésével még tovább fog nőni. Nem kérdés, hogy Európában is egyre nagyobb szerepet fognak kapni az atomerőművek.

Hárfás Zsolt