Folytatódik a Harmadik Kor Egyeteme Pakson

Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere, prof. dr. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (PTE KPVK) dékánja és Tóth Gabriella, a programhoz csatlakozó Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke a napokban írták alá erről az együttműködési megállapodást. Az új szemeszter március 12-én kezdődik.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– 2016-ban kezdte el Paks Város Önkormányzata a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karával közösen a Paksi Harmadik Kor Egyeteme sorozatot, ami minden évben sokakat megmozgatott, ám a Covid–19-járvány miatt megszakadt a sikersorozat. Ma azért vagyunk itt, hogy a megállapodás aláírásával új lendületet adjunk a programnak – mondta Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere. Kiemelte, hogy a felsőoktatás szervezeti keretei között két szemeszterben megvalósuló előadássorozat kifejezetten az 50 év felettieknek kínál magas minőségű, újszerű tudományos és kulturális programot.

Tóth Gabriella, a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke beszélt arról, hogy bár szövetkezetük hét éve azon dolgozik, hogy a nyugdíjasoknak megfelelő munkalehetőségeket tudjanak biztosítani, céljuk az is, hogy közösségépítő és társadalmi hasznosságot teremtő feladatköröket is ellássanak. – Szövetkezetünknek nagyon fontos a nyugdíjasok edukációja, és az élethosszig tartó tanulás szem előtt tartása, ezért is volt számunkra annyira jelentős, hogy meghívást kaptunk ebbe az együttműködésbe – mondta.

Prof. dr. Szécsi Gábor, a PTE KPVK dékánja arról beszélt az együttműködési megállapodás aláírásakor, hogy a PTE Harmadik Kor Egyeteme programja nem új keletű kísérlet arra, hogy partnereikkel együtt javítsák az idősek életminőségét. Kiemelte, hogy ez a program több, mint egy előadássorozat, olyan műhely, amelynek keretében próbálják aktívvá tenni az érintett korosztályt, bevonni őket további programokba, sőt akár az egyetemi képzéseikbe. – Volt arra példa, hogy egy egész évfolyamot tudtunk verbuválni nyugdíjasokból a kulturális mediátor mesterképzésünkre, és remekül teljesítettek – mondta, kifejtve, hogy mára egyértelművé vált, hogy a programnak van motiváló ereje a folyamatos tanulásra. Hangsúlyozta, a legfőbb törekvés, hogy egymással együttműködve javítsák az idősek életminőségét.

A tavaszi szemeszter március 12-én indul, Szabó Péter, Paks polgármestere, prof. dr. Szécsi Gábor és Tóth Gabriella nyitják meg a sorozatot, az első előadás címe A nőrablástól a házasságkötésig, melynek előadója prof. dr. Nagy Janka Teodóra tanszékvezető egyetemi tanár (PTE KPVK). A további estek témái: A legendák földjén – Kirgizisztán, A gyógyító tánc, Miről mesélnek a végrendeletek, valamint Válts életmódot! – mikrobiotika a hétköznapokban, az előadók neves egyetemi oktatók, kutatók, szakemberek. A helyszín a paksi polgármesteri hivatal nagyterme, a kezdés minden alkalommal 15 óra, az előadások 2×45 percesek. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A részletes programfüzet és a jelentkezési lap elérhető a városháza portáján, a Csengey Dénes Kulturális Központban, valamint letölthető a paks.hu honlapról. A jelentkezők a kitöltött jelentkezési lapot az első előadásra vigyék magukkal.