Városvezetői tapasztalatcsere az Atomexpón

Az atomenergetikában érdekelt vállalatok mellett a nukleáris ipart befogadó települések képviselői – köztük a paksi és környékbeli városvezetők – számára is kiváló terepe a tapasztalatcserének az Atomexpó. Szabó Péter, Paks polgármestere is hasznos tapasztalatokkal gazdagodott a Szocsiban zajló találkozón.

Forrás: a TEIT Facebook-oldala

Miután a Paks II. Atomerőmű orosz technológiával épül, Szabó Péter polgármester fontosnak ítélte, hogy részt vegyen az Atomexpón. Szocsiba utazott a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) képviseletében dr. Filvig Géza elnök, Kalocsa polgármestere és Gáncs István alelnök Tengelic polgármestere, valamint a térségből Romhányi Károly gerjeni településvezető is. Mint Szabó Péter elmondta, számos atomváros képviselőivel sikerült találkozniuk és tapasztalatot cserélniük, sőt Novovoronyezs vezetésével hosszú távú együttműködésről is megállapodtak, amelynek célja a tapasztalatok megosztásán túl egymás kultúrájának megismerése is. Cél, hogy diákcsere programok keretében ebbe a fiatalabb generációt is bevonják. – A Paks II. beruházás és a város fejlesztésével kapcsolatban volt lehetőségem egy rövid egyeztetésre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úrral is – emelte ki Szabó Péter, hozzáfűzve, hogy e témában a jövőben is tárgyalnak majd. – Számunkra nincs alternatívája az erőműbővítésnek, ezért is egyeztetünk folyamatosan az illetékes minisztériumokkal, a Paks II. Zrt-vel és a Roszatommal is – mondta lapunknak – és írta meg közösségi oldalán – Szabó Péter.

– Az ország és ezáltal Kalocsa folytonos energiaellátását csak a bővülő paksi atomerőmű tudja biztosítani. Mi azon dolgozunk, hogy településeink bekapcsolódjanak a Paks II. beruházásba és ezt a kapcsolatot még inkább erősíti az új Kalocsa-Paks Duna-híd – összegezte dr. Filvig Géza. Arról is beszámolt, hogy a XIII. Atomexpón ők is találkoztak a beruházásért felelős tárca vezetőjével. Mint fogalmazott hamarosan otthon is újra találkoznak majd.

Szijjártó Péter az Atomexpó keretében rendezett plenáris panelen súlyos problémának nevezte, hogy az energetika kérdését továbbra is ideológiai viták jellemzik, miközben e területen különösképp fontos lenne a fizikai valóság figyelembevétele. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: fontos, hogy a nukleáris energia területe legyen a normális nemzetközi együttműködés terepe továbbra is, ahogy az látható a paksi bővítés esetében is. Kiemelte, hogy a villamos energia iránti kereslet a kontinensen már 2030-ra legalább ötven százalékkal fog bővülni, ami felveti a kérdést, hogy miként lehetséges nagy mennyiségű energiát előállítani olcsón, biztonságosan és a környezetvédelmi szempontok tiszteletben tartása mellett. – Erre a kérdésre egyetlen válasz van: a nukleáris energia – mondta.

Felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a paksi bővítés fővállalkozója ugyan az orosz Roszatom, viszont amerikai, német, francia, svájci, osztrák és svéd alvállalkozók is részesei a projektnek. – Mi örömmel biztosítunk platformot az orosz-amerikai-német-francia-svájci együttműködés számára a nukleáris energia területén Magyarországon – fűzte hozzá. – Remélem, hogy a jövőben is megmarad, felülkerekedik az észszerűség, a józan ész, és az atomenergiai szektor mentes lesz az ideológiai vitáktól, csak a racionális, tudományos kérdésekre fogunk fókuszálni – mondta a miniszter, majd kiemelte, hogy a zöld célok teljesítése, a környezet megóvása, a versenyképesség megtartása elképzelhetetlen a nukleáris energia nélkül.