Euroligás csapat vezetőedzője lett Jan Pavlik

Jan Pavlík lett az USK Praha női kosárlabdacsapatának vezetőedzője – jelentette be hivatalos honlapján az Euroliga bronzérmes cseh rekordbajnok klub kedden (06.04). Az elmúlt húsz év alatt Jan Pavlik bajnok lett az Atomerőmű SE csapatával, majd másodedzőként, vezetőedzőként és szakosztályvezetőként dolgozott a Gesztenyés úton. Az előző bajnoki szezonban a brnói férfi gárdánál az első csapatnál volt másodedző, a B-csapatot pedig vezetőedzőként irányította. Nem sokkal kinevezése után válaszolt a Paksi Hírnök kérdéseire.

Jan Pavlik
Forrás: TelePaks/archív felvétel

– Milyen lesz lányokkal dolgozni együtt?

– Ezt majd később beszéljük meg. Viszont ahogy látom, illetve amilyen információkat kaptam, ezek a lányok a legjobb negyven cseh játékos közé tartoznak, közülük négy válogatott. Ezenkívül hét külföldi, amerikai, ausztrál, kettő spanyol, a szlovén Teja Oblak, és Hof Emese, aki szerintem magyar származású, de holland válogatott. Majdnem minden nap nézek egy Euroligás meccset, hogy lássam, miről van szó. Viszont azt mondhatom, hogy kosárlabdát játszanak, ugyanúgy, mint a fiúk, és elég magas szintű játékosok.

– Hogy kerültél képbe az USK-nál?

– Befejeztük április 20-án a szezont Brnoban, utána elkezdtünk edzeni májusban. A kollégámnak, a brnói vezetőedzőnek telefonáltak Prágából, de ő visszautasította az ajánlatot. Másnap hívtak engem, illetve egy volt válogatott edzőm, aki most a szövetségben dolgozik a női vonalon, szerintem segített nekik. Őszintén mondom, nem gondoltam volna, hogy pont én lennék nekik érdekes. Nem azért, mert nem lennék elég bátor belevágni, de nem voltam az országban igazából látható az utolsó tíz év alatt. Lejöttek Brunoba tárgyalni, majd este hívtak egy ajánlattal, amit másnap elfogadtam. Nyilván előtte próbáltam pár információt szerezni, és azóta is keresek kontaktusokat a női vonalon, kivel lehetne beszélni. Tegnap lett hivatalos, és akkor elkezdtem a lányokkal is kommunikálni, de van elfoglaltságuk, válogatott, olimpia, WNBA, úgyhogy most inkább nem zavarom őket. A bajnokság szeptemberben, az Euroliga október végén rajtol, igazából valamikor szeptember második hetében kezdünk a csapattal dolgozni.

– Miként fogja Natália Hejková segíteni a munkádat?

– Július elején lesz egy megbeszélésünk, hogy pontosan kinek mi lesz a szerepe. Szerintem nagyon nem lenne okos, hogyha nem használnánk ki azt a tapasztalatot, ami Natáliának van, négy országban tizenháromszor nyerte meg edzőként az Euroligát. Ott lesz, és szerintem főleg az elején, ő fogja adni az irányokat, hogy mi a jó, mi a nem jó. Mert én, és a kollégám is – aki a másodedző lesz – a fiúvonalról jöttünk, így könnyebb lesz átállni. Úgyhogy az elején biztosan közös munka lesz, és hogyha látják, hogy rendben vannak a dolgok, akkor lehet, hogy később egy picit háttérbe szorul.