A magyarok nem kérnek az atomenergiából?

A magyarok többsége nem kér az atomenergiából – állítja az Origo internetes portál egy saját megrendelésére készült felmérés alapján. A Medián intézet közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 32 százaléka támogatja, 63 százaléka elleni a paksi atomerőmű élettartamának meghosszabbítását, új atomerőmű építésével a válaszadók 36 százaléka igen, 58 százaléka viszont nem ért egyet.

Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs vezetője erre reagálva közölte, hogy az atomerőmű elfogadottságát rendszeresen mérik. Legutóbb augusztusban került sor ezerfős reprezentatív mintán, személyes megkérdezésen alapuló közvélemény-kutatásra, eszerint a lakosság 73 százaléka támogatja Paks jelenlegi működését, és 60 százalék az üzemidő hosszabbítását. Az atomerőmű fejlesztésével egyet értők aránya a fukusimai atombaleset miatt csökkent, de a lakosság többsége továbbra is támogatja a bővítését.

Süli János, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgató-helyettese csütörtökön Bátaapátiban, egy szakmai fórumon tartott tájékoztatót az atomerőmű jelenlegi helyzetéről és terveiről. Megjegyezte, hogy, amint napirendre tűzte a kormány a bővítést, az ellenzők aktivizálták magukat. – Eddig azt gondoltuk, hogy négypárti konszenzus van, hisz’ 2009 március 30-án a 95,4 százalék ezt mutatta – fogalmazott utalva a parlament bővítés-előkészítést támogató döntésére. Ezzel szemben, folytatta, az MSZP népszavazás kezdeményezést fontolgat.

Megerősítette, hogy múlt héten kapták meg a legutolsó mérés eredményét, amely szerint az elfogadottság 73 százalék, a bővítés támogatottsága pedig 50 százalék fölött van. A Medián adatai kapcsán azt mondta, „furcsa, hogy az üzemidő-hosszabbítás elutasítottsága magasabb mint a bővítésé. – Az mindig egyértelmű volt, hogy az üzemidő-hosszabbításnak nincs alternatívája. Ha mi műszakilag meg tudjuk oldani, ennél jobb, hasznosabb megoldás nincs Magyarország számára – hangsúlyozta. Rámutatott, hogy Magyarország energiaellátása atomenergia nélkül nem megoldható. A megújuló energia felhasználását értelemszerűen mi is támogatjuk, de azt tudni kell, hogy mellette ugyanannyi kapacitású alaperőmű létrehozására is szükség van. Kifejtette, hogy nem csak a lakosság, hanem az ipar számára is fontos az olcsó villamos áram, hiszen ennek híján versenyképessége és azzal együtt a foglalkoztatottság tovább romolhat.  Ha nincs megvilágítva teljes körűen, hogy hol lehet olcsón áramot előállítani, az a versenyképes gazdaságot, munkahelyeket veszélybe sodorhatja és hosszú távon sokba kerülhet, mutatott rá a vezérigazgató-helyettes.