Játszva tanultak a táborozók

A számháborút szerették legjobban a táborozók. Fotó: Vida Tünde
A számháborút szerették legjobban a táborozók. Fotó: Vida Tünde

Remek hangulatban zárult az Atomenergetikai Múzeum ifjú fizikusok elnevezésű tábora: különleges számháborúban vettek részt a diákok: számok helyett a nukleáris fizika és az atomenergia tárgykörébe tartozó fogalmak szerepeltek a fejükre erősített papírlapokon. A hét hasonló, új információkat és élményeket együtt nyújtó programokkal telt számukra a múzeumban.

Harmincegy 7-8. osztályos diák számára nyílt lehetőség arra, hogy a szünidő első napjait jutalomtáborban töltse tanulmányi és versenyeredményének köszönhetően. A fiúk, lányok főként a TEIT településekről érkeztek, de első ízben három diákot fogadtak Salgótarjánból is, amellyel Paks város az elektromobilitás terén kötött együttműködési megállapodást.

A táborban más újdonságok és rengeteg élmény és szórakoztató módon megszerezhető tudás várta a gyerekeket. Az Atomenergetikai Múzeum által kínált adottságokat igyekeztek kihasználni, illetve sokat kirándultak, úti céljaikat a múzeum munkatársai úgy választották ki, hogy a természettudományos ismereteik tovább gyarapodjanak – tájékoztatott a múzeumvezető, Enyedi Bernadett.

A múzeum már óvodáskortól kínál programokat, amelyekre egyöntetűen az a jellemző, hogy a száraz tananyagnak tekinthető tudást úgy kapják meg, hogy észre sem veszik, hogy tanulnak, az új ismereteket nagyon élményközpontúan, szinte szórakozva sajátítják el – hangsúlyozta Enyedi Bernadett rámutatva, hogy tapasztalataik szerint az ilyen tudás igazán maradandó.

A múzeum időszaki kiállítása mellett a szegedi Szent István téri víztoronyban látogatható történeti kiállítást, továbbá az Elektrotechnikai Múzeumot is megtekintették a kis fizikusok. A modern technikával és egy újfajta szemlélettel a nemrég nyitott Future Parkban, a sugárzó anyagok fizikájával pedig a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. látogatóközpontjában ismerkedtek.

-A számháborúk igen jók voltak – fogalmazott Flaisz István, aki Szakmáron él, de Kalocsán tanul. Az Elektrotechnikai Múzeum kísérletei is tetszettek neki. Azt is elmondta, hogy a fizika érdekli, a tantárgyra az utóbbi időben nagyon „ráhajtott”, mert szeretne a paksi ESZI-ben továbbtanulni.

-Én személyesen nagyon jól éreztem magam – árulta el Petrányi Dominik, aki szintén Kalocsán tanul – és ahogy elmondta – egy versenyen nyerte el a táborozási lehetőséget. Azt is hozzátette, hogy sok új ismerettel gazdagodott főként az atomerőmű működésével és a radioaktivitással kapcsolatban.

Búcsúzás előtt a diákok egy-egy ajándékkal töltött tarisznyát kaptak, illetve meghívást a múzeumba. Enyedi Bernadett azt mondta nekik, térjenek vissza családjukkal, barátaikkal vagy akár néhány év múlva atomenergetika területén dolgozó szakemberként.